Kaksi ravintorikasta öljyuutuutta Rikas-sarjaan - Ahiflower ja Camelina

20.04.2020

Useimmat tietävät ihmiselle välttämättömien omega-3 ja omega-6-rasvahappojen tasapainon tärkeydestä elimistöllemme ja siitä, että nimenomaan omega-3-rasvahappoja saamme helposti nykyruokavaliostamme liian vähän. Tiedetään, että omega-3-rasvahappoja saadaan erityisen runsaasti rasvaisesta kalasta. Nyt on kuitenkin löydetty aivan uusi kasviperäinen ja vieläpä kestävästi tuotettu omega-3:sten lähde, nimittäin Ahiflower (Peltorusojuuri - Buglossoides arvensis). Se ei ole kalaa eikä levää, mutta peittoaa omega-3-vaikutuksillaan perinteiset kasviöljyt mennen tullen!

Kalan puuttuessa ruokavaliosta on ns. pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, saanti kasvissyöjille ja vegaaneille astetta haasteellisempaa. Aivot kuitenkin tarvitsevat niitä voidakseen hyvin. Ja tarvitsevatkin varsin paljon sekä säännöllisesti, sillä ovathan aivot suurelta osin rasvaa. Aivojen toiminnan ja mielialan lisäksi omega-3:silla on tunnettu yhteys esimerkiksi matala-asteisen tulehduksen hallintaan.

Ihmisen aivotoiminta ei onneksi ole pelkän kalaöljyn varassa. Elimistömme osaa rakentaa itse EPA:a ja DHA:ta myös kasviperäisestä omega-3-rasvahaposta, alfalinoleenihaposta ALA. Monivaiheisen rasva-aineenvaihduntamme haasteena on kuitenkin sen hitaus ja kohtuullisen heikko hyötysuhde.

Ahifloweröljy on todellinen vegaaninen super-omega-3-lähde. Ahifloweröljyllä tehtyjen tutkimusten mukaan sen sisältämän ALA:n muuntosuhde EPA:ksi on nelinkertainen verrattuna vahvana ALA:n lähteenä tunnettuun pellavaöljyyn. Ylivertaisen tehon arvellaan perustuvan suurelta osin ahiflowerin vähemmän tunnettuun kasviperäiseen omega-3-rasvahappoon, stearidonihappoon.

Kestävästi ja puhtaasti tuotettu raaka-aine

Ahiflower-öljy sopii erinomaiseksi omega-3:sten lähteeksi vegaaneille, kasvissyöjille ja kaikille niille, jotka haluavat suosia eettisistä syistä kasviperäisiä omega-3-rasvahappojen lähteitä. Tiesitkö, että yhden hehtaarin ahiflower-pelto tuottaa saman määrän omega-rikasta öljyä kuin 100 000 sardiinia tai makrillia!

Uuden Rikas Ahiflower-oliiviöljyn pääraaka-aine viljellään Englannissa. Tarkoin määritellyt tuotantokriteerit takaavat öljyn puhtauden ja korkean laadun. Pietarsaaressa Ahiflower-öljy sekoitetaan edelleen luomulaatuisen oliiviöljyn kanssa. Lopputuloksena on neutraalin makuinen ja helposti annosteltava nestemäinen öljyseos. Yksi teelusikallinen (5 ml) päivässä riittää.

Ahiflowerin rasvahappokoostumus on muiltakin osin täydellisyyttä hipova; se sisältää aivan kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä rasvahappoja (omega-3, omega-6 ja omega-9) ihanteellisessa suhteessa. Siinä on jopa GLA-rasvahappoa, jota yleensä joudutaan ottamaan erikseen helokkiöljystä. Ainoa muu kasviöljy, joka pääsee edes lähelle sen ominaisuuksia, on kotimainen superfoodimme, camelina-öljy.

Kotimainen camelina-öljy on tutkitusti toimiva tuote kolesterolin hallinnan tueksi

Rikas-sarjan toinen uutuus, 100% Camelina-öljy, tuotetaan suomalaisista camelinan siemenistä kylmäpuristamalla, jolloin monipuolinen rasvahappokoostumus säilyy mahdollisimman muuttumattomana. Camelina Sativa (ruistankio) on vanha viljelykasvi, jota on viljelty Euroopassa laajalti jo pronssikaudella. Camelinaöljyn rasvahappokoostumus on erinomainen, sillä sen omega-3-pitoisuus on paljon suurempi kuin omega-6-pitoisuus (suhde on huikeat 40/15).

Itä-Suomen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan camelinaöljy auttaa alentamaan kohonneita kolesteroliarvoja. Myös sen E-vitamiinipitoisuus on huomattavasti korkeampi verrattuna moneen tavanomaiseen kasviöljyyn. Camelinan hyvistä terveysvaikutuksista on helppo nauttia. Neutraalin makunsa takia se sopii sellaisenaan suuhun lusikoitavaksi, mutta myös ruuanlaittoon ja leivontaan.

Nämä uutuusöljyt löydät nyt uudesta Rikas-sarjastamme vanhojen tuttujen manteli-, pellava- ja vehnänalkioöljyjen rinnalta. Kaikki Rikas-sarjan öljyt soveltuvat niin sisäisesti kuin ulkoisesti käytettäviksi. Monipuoliset käyttötavat ja luonnostaan huikeat ravintoarvot tekevät niistä erityisen Rikkaita!