Aiheuttaako kylmässä maassa istuminen virtsatietulehduksen? – näin suojaudut ikävältä vaivalta kesällä

06.05.2019

Jopa 80 % naisista kokee elämänsä aikana ainakin yhden virtsatietulehduksen. Viidenneksellä vaiva uusiutuu vuosittain tai jopa useammin. Mutta aiheuttaako kylmässä istuminen virtsatietulehduksia, ja voiko niitä ehkäistä syömällä karpaloita? Lue, miten suojaudut ikävältä vaivalta kesällä.

Viheliäinen virtsatietulehdus havaitaan usein jo sen alkuvaiheessa intiimialueiden levottomina tuntemuksina. Näitä ovat mm. jatkuva vessassa käymisen tarve, kirvely ja pahan hajuinen virtsa.

Antibioottikuuri on ainoa oikea keino akuutin virtsatietulehduksen hoitoon. Lääke ei kuitenkaan aina pysäytä toistuvien tulehdusten oravanpyörää. Se nujertaa pahat bakteerit, mutta vahingoittaa samalla virtsateiden hyvinvointia ylläpitäviä hyviä maitohappobakteereja. Käytännössä jokainen antibioottikuuri voi siis laittaa alulle uuden virtsatietulehduksen ja hiivaongelman. Olisikin ihan parasta välttää ongelmat jo ennalta. Kotimainen Karpalact auttaa ehkäisemään kiusallisia virtsatietulehduksen oireita.

 

Muista alapesu ennen ja jälkeen seksin

Usein toistuvat virtsavaivat liitetään usein korkeaan ikään. Kyllä. Riski kasvaa limakalvojen ohentuessa iän myötä. Huoleton suhtautuminen intiimihygieniaan altistaa virtsatietulehduksille kuitenkin myös nuoret naiset.

Vilkas seksielämä ja syvälle jalkoväliin sukeltavat stringit aiheuttavat sekä mekaanista hankausta että hygieniariskin. Huolellinen alapesu ja puhtaat alusvaatteet minimoivat riskejä ja lisäävät nautintoa.

Nuorilla on myös omat hormonaaliset syyt virtsateiden limakalvojen tilapäiseen heikkouteen. Kuivuutta aiheuttavat niin e-pillerit kuin raskauden ja imetyksen aiheuttamat hormonimyrskyt. Myös tietyt mieliala- ja aknelääkkeet kuivattavat limakalvoja ja heikentävät siksi intiimialueiden normaalia suojaa.

 

Myytti kylmästä kivestä

Kivitauti on vanhan kansan tahdikas synonyymi virtsatietulehdukselle. Istuskelu kylmällä kivellä tai kostealla nurmikolla voivat todellakin johtaa alapään kylmettymiseen, vastustuskyvyn alenemiseen ja edelleen tulehdusriskin kasvamiseen. Kokoon taiteltava istuinalusta kulkee näppärästi mukana, vaikka festarirepussa. Pyllyn alle livautettuna se voi säästää antibioottikuurilta.

Kylmettyminen ja bakteerialtistus yhdistyvät järvivedessä, ja uintireissut ovatkin yksi virtsatietulehdusten käynnistäjä. Virkistävää uintia ei silti tarvitse unohtaa, kunhan kuivaa itsensä huolella ja vaihtaa uikkarit pois päältä uimisen jälkeen.

 

Luonnon luomat aseet naisellisen hyvinvoinnin tueksi

Onneksi luonto on luonut ikävien bakteerien hallintaan ja virtsateiden hyvinvointiin keholle lempeitä keinoja – karpalon ja hyvää tekevät maitohappobakteerit.

Karpalo, samoin kuin puolukka, on perinteisesti tunnettu tapa ehkäistä virtsatietulehduksia. Karpalo sisältää luonnostaan aineosia, ns. proantosyanidiineja, jotka heikentävät haitallisten bakteerien tarttumista kasvualustaan. Karpaloita nautittaessa sen tehoaineet erittyvät virtsaan, jonka mukana ne huuhtoutuvat edelleen virtsarakon ja virtsateiden limakalvoille. Karpalo auttaa näin pitämään virtsatiet puhtaana pahoista bakteereista.

KarpaLact Strong on Suomen myydyin karpalotuote. Se sisältää vahvan karpalouutteen lisäksi myös aktiiviset maitohappobakteerit. Normaalin hyvinvoinnin ylläpitoon voi riittää säännöllisessä käytössä vain yksi kapseli päivässä. Ensimmäisten tuntemusten ja kutinan koittaessa annostusta on hyvä lisätä ohjeistettuun kahteen kapseliin. Tuote sopii kaiken ikäisille naisille;,myös raskauden ja imetyksen aikana.