Beetakaroteenin turvallisuus raskauden ja imetyksen aikana

07.04.2014

Beetakaroteenilisän turvallisuus on herättänyt kysymyksiä erityisesti Iho Omega -mustaherukansiemenöljyn käyttäjien keskuudessa. Iho Omegaa suositellaan erityisesti raskauden ja imetyksen aikaisiin tarpeisiin. Viime kesästä alkaen Iho Omega -kapseleihin ja nestemäiseen mustaherukka-oliiviöljyyn on lisätty beetakaroteenia EU:n terveysväiteasetuksen vaatimuksesta.

Hämmennystä on aiheuttanut etenkin vanhojen Iho Omega -pakkausten ”Vuorokausiannos sisältää” -taulukoissa esiintyvä kirjoitustapa: A-vitamiinia (beetakaroteenista) 120-240 mcg / 2-4 kaps.

Kirjoitustapa on osoittautunut harhaanjohtavaksi, vaikka pakkauksen aineosaluettelossa on ainoastaan beetakaroteeni, ei lainkaan A-vitamiinia. Moni on saanut harmillisen käsityksen, että öljy sisältäisi beetakaroteenista valmistettua aktiivista A-vitamiinia. Todellisuudessa Iho Omega kapselit ja nestemäinen Iho Omega -mustaherukka-oliiviöljy eivät sisällä lainkaan aktiivista A-vitamiinia. Öljyyn on lisätty A-vitamiinin esiasteena tunnettua beetakaroteenia, josta elimistömme muodostaa aktiivista A-vitamiinia ainoastaan, jos elimistö sitä tarvitsee. A-vitamiinivarastojen ollessa täynnä, elimistömme ei muodosta uutta A-vitamiinia.

A-vitamiinin tarve raskauden aikana

Elimistömme tarvitsee A-vitamiinia yhtälailla raskauden aikana kuin muutoinkin. Normaali A-vitamiinin saantisuositus naisilla on 700 mcg/vrk ja raskaana olevilla naisilla 800 mcg/vrk. A-vitamiinin liikasaantia on kuitenkin varottava raskauden aikana, koska se voi aiheuttaa haittaa sikiölle. Siksi aktiivisen eli valmiin A-vitamiinin nauttimiseen kehotetaan kiinnittämään huomiota.

A-vitamiinin saanti ravinnosta

Eräät ruoka-aineet sisältävät aktiivista A-vitamiinia. Mm. maksaruoat ja niiden korkeat A-vitamiinipitoisuudet aiheuttivat kohua jo 90-luvun alussa. Muita hyviä aktiivisen A-vitamiinin lähteitä ovat mm. liha, ravintorasvat ja rasvaiset maitotuotteet.

Beetakaroteenin turvallisuus ja saanti ravinnosta

Pääsääntöisesti ravintomme sisältää A-vitamiinin esiasteina toimivia karotenoideja. Niistä yleisin on porkkanasta tuttu beetakaroteeni. Hyviä beetakaroteenin lähteitä ovat lisäksi monet vihreät kasvikset kuten pinaatti ja lehtisalaatti. Em. värikkäiden kasvisten, hedelmien ja marjojen nauttimista ei kuitenkaan ole rajoitettu raskauden aikana, koska ne sisältävät nimenomaan A-vitamiinin turvallisia esiasteita.

Beetakaroteenia ja muita karotenoideja pidetään kansainvälisten asiantuntijoiden keskuudessa kaikille turvallisempina A-vitamiinin lähteinä. WHO julkaisi vuonna 2011 ohjeen A-vitamiinilisien turvallisuudesta raskauden aikana. WHO:n ohjeessa todetaan, että beetakaroteenin ei ole havaittu aiheuttavan sikiövaurioita ja että se on siksi raskaana oleville suositeltava muoto saada A-vitamiinia. On toki hyvä muistaa, että karotenoidienkin nauttimisessa tulee noudattaa kohtuutta.

Kaksi Iho Omega -kapselia vastaa 20 g annosta tuoretta porkkanaa

Tuore porkkana sisältää n. 1 - 1,5 mg beetakaroteenia / 100 g. Kaksi Iho Omega -kapselia tai yksi teelusikka (5 ml) Iho Omega -mustaherukka-oliiviöljyä sisältää 0,24 mg beetakaroteenia. Käytännössä saman määrän beetakaroteenia saa siis nauttimalla 20 g annoksen tuoretta porkkanaa. Vertaus antaa konkreettisen esimerkin siitä, kuinka maltillisesta ja turvallisesta beetakaroteenilisästä Iho Omegassa on kyse.

Iho Omega -pakkausten tekstimuotoja on muutettu selkeämmiksi

Huolestuneita yhteydenotoista johtuen Iho Omega -pakkausten tekstejä on jo uusittu. Terveyskaupoissa ja apteekeissa ovat jo yleistyvät pakkaukset, joissa mainitaan erikseen beetakaroteenin määrä ja siitä elimistömme tarvittaessa muodostama A-vitamiinin määrä. Toki tämä esiaste -seikka ja ehdollisuus on kerrottu nykyisessäkin pakkauksessa. Olemme silti koettaneet muokata viestiä vieläkin selkeämmäksi, jotta harmillisilta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin.

Tutkitusti toimiva ja turvallinen öljylisä raskauden ja imetyksen aikaisiin tarpeisiin 

Iho Omegan sisältämän vakioidun BC634-mustherukansiemenöljyn terveysvaikutuksista on olemassa tuotekohtaisia kliinisiä tutkimuksia. Niistä suurin on tutkimus, johon osallistui yli 300 suomalaisäitiä. Äidit nauttivat raskauden ja imetyksen aikana joko herukkaöljyä tai verrokkituotteena ollutta oliiviöljyä. Tutkimus osoitti, että herukkaöljyryhmässä syntyneillä lapsilla ilmeni merkittävästi oliiviöljyryhmää vähemmän atooppista ihottumaa ja ihottumatapauksissakin oireet olivat lievempiä. Tutkimusviitteet löytyvät verkkosivuiltamme: http://www.bertilshealth.fi/iho-omega

On hyvä huomioida, että kyseinen raskausajan tutkimus kuten muutkin tuotekohtaiset tutkimukset on tehty vielä ilman beetakaroteenilisää. Beetakaroteeni on lisätty tuotteeseen kesällä 2013 EU:n terveysväiteasetuksen vaatimuksesta. Ilman beetakaroteenilisää kuluttajille ei saisi enää kertoa tuotteen käyttötarkoituksesta ihon hyvinvointiin.

Beetakaroteenia on lisätty tuotteeseen pienin mahdollinen vaatimuksen täyttävä määrä. Iho Omegan ydin on siis edelleen suomalaisista mustaherukoista valmistettu ainutlaatuinen BC634-siemenöljy. Näkyvin ero on käytännössä öljyn aiempaa oranssimpi väri.

Olemme yhdessä öljyn valmistajan Aromtech Oy:n asiantuntijoiden kanssa vakuuttuneita siitä, että Iho Omega on täysin turvallinen ja erinomainen öljylisä myös raskaudenaikaisiin tarpeisiin.

 

Juha Sihvonen

FM, Elintarvikekemia

Tuotepäällikkö

bertil´s health oy