Kaipaako vatsasi kuituja?

07.01.2013

Ummetus koetaan usein vanhusten vaivaksi. Tosiasiassa laiska tai yliaktiivinen stressivatsa kiusaa yhä useammin myös nuoria ja keski-ikäisiä uraihmisiä. Ongelman taustalla voi olla mm. liikunnan puute, stressaavat ja epäsäännölliset elämäntavat tai niukkakuituinen ruokavalio. Tyyppiesimerkiksi sopii kiireessä porskuttava hiilihydraattitietoinen, joka on luopunut viljatuotteiden käytöstä.  Laiskan tai liian vauhdikkaan vatsan saa onneksi leppymään samalla yksinkertaisella reseptillä; lisäämällä ruokavalioon monipuolista kuitua.

Kuiduiksi kutsutaan sellaisia kasviravinnon hiilihydraatteja, joita ruuansulatuksemme ei pysty pilkkoman. Ihminen ei saa kuidusta energiaa, vaan se virtaa sulamatta ruuansulatuskanavan läpi. Kuidulla onkin tärkeä tehtävä nimenomaan suolen täytteenä. Jos tätä täytettä ei ole riittävästi, eivät ruuansulatuksen kuona-aineet poistu suolesta riittävällä nopeudella. Kuitua voisikin kutsua leikkisästi kehomme sisäiseksi nuohoojaksi!

Kumpaa vatsalle; liukoista vai liukenematonta kuitua?

Mieluimmin molempia. Liukoinen eli geeliytyvä kuitu on hyväksi meille kaikille, joilla on sokeritasapainon ongelmia. Ravinnon sisältämä liukoinen kuitu hidastaa sokerin imeytymistä verenkiertoon, jolloin sokeriarvojen heilahtelu tasoittuu. Näin säästymme aterianjälkeiseltä väsymykseltä ja seuraava näläntunne siirtyy myöhemmäksi.

Liukenematon kuitu lisää syödyn aterian määrää, mutta ei energiaa. Tällainen vatsan täyttyminen ilahduttaa kaikkia laihduttajia. Tärkeintä on silti suolen täytteen lisääntyminen ja vatsan toiminnan tasoittuminen. Liukenematon kuitu vauhdittaa hidasta vatsaa, mutta rauhoittaa myös löysää, yliaktiivista vatsaa sitomalla ylimääräistä nestettä. Kuitua ei pidä käyttää lääkkeeksi ripuliin, mutta se auttaa tasapainottamaan vatsaa heti akuuttien oireiden loputtua.

Luonnollisessa kuidussa runsaasti tärkeitä ravintoaineita

Hyvinvointimme edellytys on monipuolinen ruokavalio. Monipuolisuuden kultainen sääntö pätee myös kuidun saantiin. Sitä parempi mitä useammasta lähteestä ja mitä erilaisempia kuituja saamme – päivittäin.

bertil´s health on kehittänyt ravintokuituvalmisteen, joka perustuu nimenomaan luonnolliseen monipuolisuuteen. Linum Plus-valmisteen raaka-aineet (pellava, psyllium, tyrnimarja, hilla ja mustikka) ovat kaikki vatsalle hyviksi havaittuja kuitulähteitä. Rouheet tuotetaan mahdollisimman hellävaraisesti, jotta niiden arvokkaat ravintoaineet säilyvät ennallaan. Psylliumia lukuun ottamatta kaikki raaka-aineet ovat lisäksi suomalaisia. Tuote ei sisällä lisäaineita.

Vähähiilihydraattinen kuitulisä sopii kaikille

Hurmaavan luonnollinen kuituseos sisältää 51 % kuitua. Markkinoiden vahvimmasta kuitusisällöstä puolet on liukoista ja puolet liukenematonta kuitua. Kuidun ohella tuotteessa on reilusti hyvälaatuista proteiinia (19 %), pellavaöljyn omega-3- ja -6-rasvahappoja (9 %) sekä luonnollisia hivenaineita ja suojaravintoaineita. Hiilihydraattitietoisia ilahduttaa lisäksi erityisen niukka hiilihydraattipitoisuus (alle 6 %). Tuote ei sisällä gluteenia ja sopii näin myös kaikille keliaakikoille.

Viiden kuidun seos vauhdittaa vatsan toimintaa

Tuotteesta on saatu runsaasti hyvää käyttäjäpalautetta, mutta sen terveysvaikutukset on osoitettu myös tieteellisesti. Kainuussa tehty kliininen ravitsemustutkimus* osoitti, että kuituseos vaikuttaa vatsan toimintaan paremmin kuin pelkkää pellavaa sisältänyt vertailutuote. Kuituseoksen päivittäinen nauttiminen lisäsi viikoittaisia ulostuskertoja 60 %. Uusi tuote pehmensi lisäksi ulosteiden koostumusta ja helpotti ulostamista. Suurena plussana koehenkilöt kokivat kuituseoksen aiheuttavan pellavaa vähemmän ilmavaivoja. Tutkimukseen osallistui 68 ummetusoireista kärsivää koehenkilöä.

Monikäyttöinen kuitulisä koko perheen tarpeisiin

Monipuolista kuitulisää suositellaan laiskan vatsan vilkastuttamiseen ja löysän stressivatsan lepyttämiseen. Käyttäjät kehuvat erityisesti tuotteen neutraalia makua, monikäyttöisyyttä ja maltillista toimintaa. Luonnollinen kuituseos ei toimi polydekstroosi -kuitujen tai lääkeaineiden tavoin lähtörakettina vessaan, vaan lempeästi vuorokauden viiveellä.

Kuiturouhe on helppo nauttia esim. jogurttiin, mehukeittoon tai aamiaismuroihin sekoitettuna. Suositeltu päiväannos 1 – 3 rkl sisältää 10 – 30 % kuidun saantisuosituksesta. Käyttö on silti hyvä aloittaa pienemmällä annoksella (1/2 rkl), jos vatsa ei ole tottunut kuituun. 1 tl annosta voi suositella myös pienemmille lapsille. Muista aina juoda kuidun kanssa lasillinen tai kaksi nestettä.

*) Kliininen, satunnaistettu, vertaileva pilotti-tutkimus Linum Plus –ravintokuituseoksen ja positiivisen kontrollin vaikutuksesta vatsan toimintaan ja plasman rasva-arvoihin henkilöillä, joilla on krooninen toiminnallinen ummetus. Clinical Life Sciences 2009, Sotkamo