Kotimainen Rikas Camelinaöljy on vuoden 2022 Superruoka

03.03.2022

Rikas Camelinaöljy on valittu vuoden 2022 Superruoaksi Suomen Terveystuotekauppiaiden liiton toimesta. Camelina sativa, suomalaiselta nimeltään ruistankio tai kitupellava, onkin todellinen kotimainen superfood huikeiden ravitsemuksellisten ominaisuuksiensa vuoksi. Se sisältää runsaasti terveyttä edistäviä monityydyttymättömiä rasvahappoja, vieläpä erinomaisessa keskinäisessä suhteessa.  Kotimainen Rikas Camelinaöljy on hyvä ja ekologinen vaihtoehto kalaa sisältäville omega-3-rasvahappovalmisteille, sillä se sisältää runsaasti alfalinoleenihappoa, joka on elimistöllemme omega-3-lähde. Elimistö valmistaa alfalinoleenihaposta edelleen myös monia muita tasapainoiselle rasva-aineenvaihdolle tärkeitä ainesosia, kuten elintärkeitä EPA:a ja DHA:ta.

Kotimainen lähiruoka huippuhyvällä rasvahappokoostumuksella

Camelina on vanha viljelykasvi, jota on viljelty Euroopassa laajalti jo pronssikaudella. Rikas Camelinaöljy puristetaan suomalaisten sopimusviljelmien ensiluokkaisista camelinansiemenistä. Siementen kylmäpuristus alhaisessa lämpötilassa takaa öljylle parhaan laadun. Näin öljyn aktiiviaineet säilyvät ennallaan ja ne päätyvät elimistömme hyväksi alkuperäisessä muodossaan. Camelinaöljyn rasvahappokoostumus on erinomainen, sillä sen omega-3-pitoisuus on reilusti korkeampi kuin omega-6-pitoisuus (suhde on huikeat 40/15). Myös sen E-vitamiinipitoisuus on huomattavasti korkeampi verrattuna moneen muuhun kasviöljyyn.

Tutkitusti parempi vaihtoehto kolesterolitasojen hallintaan

Foodfilesin ja Kansanterveyslaitoksen toteuttamassa tutkimuksessa alfalinoleenihappoa sisältävän Camelinaöljyn vaikutuksia verrattiin rypsi- ja oliiviöljyyn. Runsaimmin alfalinoleenihappoa sisältävää Camelinaöljyä käyttäneellä ryhmällä veren LDL-kolesterolipitoisuus pieneni 12,2 prosenttia, rypsiöljyryhmällä 5,4 prosenttia ja oliiviöljyryhmällä 7,7 prosenttia. Camelinaöljyä käyttäneellä ryhmällä alfalinoleenihapon osuus veren rasvahapoista oli merkittävästi suurempi kuin kahdella muulla öljyryhmällä; 2,5 kertaa suurempi kuin rypsiöljyä käyttäneillä ja neljä kertaa suurempi kuin oliiviöljyä käyttäneillä. Kolesterolin hallintaan tarvittavan alfalinoleenihappoannoksen saakin helposti nauttimalla n. 6 ml eli reilun teelusikallisen kotimaista camelinaöljyä päivittäin.

Monikäyttöinen koko perheen superöljy

Camelinan hyvistä terveysvaikutuksista on helppo nauttia. Miedon ja miellyttävän makunsa takia se sopii sellaisenaan suuhun lusikoitavaksi, mutta myös ruuanlaittoon ja leivontaan. Camelinaöljy onkin monikäyttöistä - se sopii käytettäväksi esimerkiksi salaatinkastikkeena, smoothien tai puuron seassa. Camelinaöljy sopii kaiken ikäisille, veren kolesteroliarvoista huolehtiville sekä Omega-3-lähteeksi allergikoille, vegaaneille ja esimerkiksi eettisistä syistä kalaöljyä välttäville.

Rikas-sarja on Suomen palkituin

bertil’s health oy on saanut vuosien saatossa 20 Vuoden Terveystuote -palkintoa eri kilpailusarjoissa. Palkinnot on myöntänyt Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto. Rikas-sarjalle palkinto on kuudes. Voidaankin sanoa, että Rikas-sarja on Suomen palkituin superruokasarja! Viime vuonna Superruoka-palkinnon voitti toinen superöljymme, Rikas Ahifloweröljy. Rikas-sarjaan kuuluu Camelinan ja Ahifloweröljyn lisäksi runsas valikoima muitakin korkealaatuisia kylmäpuristettuja öljyjä; Pellavansiemenöljy, Vehnänalkioöljy ja Manteliöljy. Sarjan hiutaleina ja jauheina nautittavat tuotteet ovat VegeFit Ravintohiivahiutale, klassikkotuote Oluthiivahiutale sekä vatsan ystävät Linum Plus- ja Sunwic-ravintokuituvalmisteet. Ruokavaliota rikastuttavat myös Soijalesitiinirae ja herkullinen Pellavalaku.