Lesitiini avuksi kuntosaliharrastajille ja monille muillekin

02.03.2016

Tyypillisin soijalesitiinin käyttäjä on jo kauan ollut kuntosaliharrastaja, joka tavoittelee näyttäviä lihaksia ja alhaista rasvaprosenttia. Nyt lesitiinin ovat löytäneet myös kilpaurheilijat, omaksi ilokseen liikkuvat ja painoaan karistavat. Lesitiini on silti hyväksi myös varttuneemmille naisille ja miehille.

 

Soijalesitiini on soijapavuista valmistettu ravintoaine. Luonnollisimmillaan ja vähiten prosessoituna lesitiiniä voi nauttia valkaisemattomina rakeina. Ns. raakalesitiini sisältää aktiivisen lesitiinin lisäksi myös soijapapuöljyn hyviä rasvahappoja.

 

Lisävauhtia rasva-aineenvaihduntaan

Lesitiini on elimistömme rasvaliikenteen säätelijä. Soijalesitiinin runsain fosfolipidi, koliini, edistää rasva-aineenvaihduntaa hyvinkin mukavalla tavalla. Koliini kuljettaa rasvaa muista kudoksista lihaksiin, jossa se poltetaan lihaksen tarvitsemaksi energiaksi. Lesitiinilisä tehostaa rasvan sulamista etenkin silloin, kun fyysiseen treeniin yhdistetään vähähiilihydraattinen ruokavalio.

Koliinin kyky kuljettaa rasvoja elimistössä on hyväksi muillekin kuin kehonmuokkaajille. Koliini kuljettaa rasvaa pois maksasta ja auttaa tasapainottamaan maksan toimintaa.

 

Tarkkuutta lihasten hallintaan ja aivotoimintaan

Elimistömme tarvitsee lesitiiniä ja koliinia sellaisenaan, mutta myös lähtöaineeksi kehomme tärkeimmälle hermoimpulssien välittäjäaineelle, asetyylikoliinille.

Liikunta, keskittymistä vaativa työ ja opiskelu edellyttävät kaikki vilkasta hermotoimintaa. Asetyylikoliini toimii hermoimpulssien välittäjänä yhtälailla lihaksissa kuin aivoissakin. Jos koliinin saanti ravinnosta on jostain syystä rajallista, joutuu elimistömme priorisoimaan asetyylikoliinin käyttöä kehon tärkeimpiin toimintoihin ja jokin vaikutuskohde saattaa jäädä vähemmälle huomiolle. Lesitiinilisää voisikin suositella erityisesti kasvu- ja opiskeluikäisille aktiiviliikkujille, jolloin lesitiinin tarve on suurinta.

 

Lesitiiniä aikuisille ja seniori-ikäisille

Lesitiinin tarve ei katoa myöhemmälläkään iällä ja vaikka harrastaisimme vain leppoisaa sauvakävelyä ja sanaristikoita. Lesitiinin fosfolipidejä tarvitaan kaikkien solujemme solukalvoilla. Niillä on edullisia vaikutuksia myös ikääntyville aivoille.