Luonnollinen apu ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) ruokavaliohoitoon

07.04.2016

Ärtyvän suolen oireyhtymästä (irritable bowel syndrome IBS) kärsii arviolta joka 10. suomalainen. Valtaosalla vaivaa ei ole diagnosoitu, vaikka epämääräisiä oireita on koettu jo pitkään. IBS:n tyypillisiä oireita ovat vatsan turvotus ja kivut sekä vaihtelevasti ilmenevät ummetus, ripuli ja ilmavaivat.

 

IBS on vaikeasti diagnosoitava suolistovaiva

IBS:n moninaisten ja epämääräisten oireiden takia sen diagnosointi on haasteellista. Suoliston kivut ja tuntemukset yhdistettynä ripulointiin ja turvotukseen johtavat usein vakavimpien suolistosairauksien tutkimiseen. Tähystysten tuottaessa vesiperän diagnoosiksi ilmoitetaan usein mieltä huojentava ärtyvän suolen oireyhtymä. Harmillista kyllä toiminnalliseksi suolistovaivaksi kuvattuun ongelmaan ei ole parantavaa lääkehoitoa. Oireita voidaan onneksi hallita säännöllisellä ruokavaliohoidolla. Yhtälailla IBS:n kuin muidenkin vatsavaivojen rauhoittamisessa on tärkeää panostaa stressin hallintaan ja säännöllisiin elämäntapoihin.

IBS potilailla poikkeavat suolistobakteerit?

Ärtyvän suolen oireyhtymän syyt ovat vielä valtaosin tuntemattomia. Potilastutkimuksissa on silti havaittu tiettyjä eroja terveisiin ihmisiin verrattuna. Yksi keskeinen ero on suolistobakteerien määrässä ja laadussa. IBS-potilaiden suolistossa on yleisesti vain niukasti bifidobakteereja. Niiden lisääntymisen myötä IBS-oireet ovat vastaavasti lievittyneet, mitä on pidetty osoituksena oireen ja hoidon syy-yhteydestä.

Pelkkä bifidobakteerien määrä ei silti ratkaise kaikkia ärtyvän suolen ongelmia. On vähintään yhtä tärkeää, että hyvät bakteerit ovat suolistossa aktiivisia ja tuottavat ihmisen hyvinvoinnille edullisia aineenvaihduntatuotteita. Näistä tärkeimpiä ovat ns. lyhytketjuiset rasvahapot kuten propionaatti ja butyraatti. Ne ovat erinomaista ravintoa suolen limakalvojen soluille, mikä käytännössä johtaa suolen limakalvojen vahvistumiseen. Propionaatin ja butyraatin on lisäksi todettu lievittävän sellaisenaan paksusuolen kroonista tulehdustilaa. Käytännössä molemmat vaikutusmekanismit auttavat edistämään ärtyvän suolen hyvinvointia.

 

Sunwic® IBS - kliininen ravintovalmiste ärtyvän suolen ruokavaliohoitoon

Sunwic® IBS on uusi kliininen ravintovalmiste IBS:n ja ummetuksen oireiden ruokavaliohoitoon. Vitivalkoinen jauhe on guarpavuista valmistettua kuitua, jonka hiilihydraatteja on pilkottu entsymaattisesti lyhyemmiksi yksiköiksi. Nesteeseen sekoitettava jauhe toimii liukoisena ravintokuituna. Se on hyvin niukka energian lähde meille ihmisille, mutta sisältää reilusti arvokasta ravintoa suolistomme hyville bakteereille.

Sunwic IBS -jauhe ei itsessään sisällä maitohappobakteereja. Tuotekohtaisten kliinisten tutkimusten mukaan sen säännöllinen käyttö (3 - 4 vko) kuitenkin lisää suolistomme bifidobakteerien määrää. Se myös aktivoi suolistobakteereja tuottamaan em. suolistoa helliviä aineenvaihduntatuotteita.

 

Toimiva ja erityisen miellyttävä säännöllisessä käytössä

Osittain pilkottu guarpapukuitu eroaa koostumuksen, vaikutusten ja käyttömukavuuden osalta muista tunnetuista kuiduista, kuten inuliinista ja psylliumista. Sunwic IBS sisältää muita runsaammin suolistobakteereille tärkeitä hiilihydraatteja; galaktoosia ja mannoosia. Kuidun pilkkomisen takia ne saadaan paremmin bifidobakteerien käyttöön, ja siksi bakteerien määrä kasvaa ilahduttavan nopeasti.

Sunwic IBS:n ainutlaatuinen koostumus tekee siitä myös erityisen mukavan käyttää. Jauhe liukenee nopeasti nesteeseen ja on täysin mauton, hajuton ja väritön. Nesteeseen sekoitettu kuitu ei geeliydy eikä muutu epämiellyttäväksi limaksi. Nämä mukavuustekijät ovat tärkeitä IBS-potilaille, jotka noudattavat ruokavaliohoitoa viikosta ja kuukaudesta toiseen. Sunwic IBS:n voi nauttia mieleiseensä juoman sekoitettuna eikä siihen siksi kyllästy koskaan.

 

Sopii myös FODMAP- ruokavaliota noudattaville

Sunwic IBS on valmistettu guarpavuista. Ainutlaatuinen valmistus muokkaa niistä kuitenkin kliinisen ravintovalmisteen ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoitoon. Suositus kuulostaa äkkiseltään ristiriitaiselta, koska vatsavaivoista kärsivien suositellaan usein välttämään FODMAP:eja eli suolistossa fermentoituvia pienikokoisia hiilihydraatteja. Pavut kuuluvat FODMAP-listalle, mutta Sunwic ei olekaan tavallista papujauhoa. Se tekee hurjan hyvää oikuttelevalle vatsalle.