MultiKarosin - luonnollista aurinkosuojaa ihollesi

30.06.2020

Kesän tultua suomalaiset nauttivat taas lämmöstä ja auringosta täysin siemauksin, ja mikäpä sen mukavampi tapa täydentää talven aikana huvenneita D-vitamiinivarastojaankin! Itsensä tolkuton grillaaminen sen sijaan ei ole, onneksi, enää trendikästä ja auringolta suojautumiseen panostetaankin nykyisin huomattavasti enemmän kuin takavuosina.
Riittävän korkeakertoimisten (SPF30, SPF50) aurinkosuojavoiteiden käyttäminen on ensisijaisen tärkeää, mutta auringolta voi suojautua näiden lisäksi myös sisäisesti ja samalla ennaltaehkäistä auringon ihoon aikaansaamia epätoivottuja muutoksia.

 

Mitä rusketus ja palaminen ovat?

Iho ei vaivaudu muodostamaan pigmenttiä sattumoisin meitä miellyttävistä esteettisistä syistä, vaan kyseessä on elimistön suojamekanismi auringon uv-säteilyä vastaan. Melanosyytit, ihon pigmenttisolut, ryhtyvät muodostamaan melaniinia suojatakseen ihoa säteilyltä. Elimistön näkökulmasta auringon uv-säteily on uhka, niin mukavalta ja virkistävältä kuin se meistä tuntuukin varsinkin pitkän talven jälkeen.

Keväisin, kun iho on talven jäljiltä vaaleimmillaan, iho on erityisen herkkä uv-säteilylle eikä aina "ehdi" mukaan voimakkaan kevätauringon tuottamaan altistukseen. Tällöin iho voi palaa hyvinkin helposti. Palaminen on aina ihovaurio, jossa solut voivat vaurioitua uv-säteilyn vaikutuksesta syvistäkin ihon kerroksista. Varsinkin usein toistuessaan palaminen voi nostaa melanooman riskiä, joten sitä kannattaa pyrkiä välttämään parhaansa mukaan. Myös ihon nuorekkuudesta huolehtivat tietävät, että auringon uv-säteily on yksi merkittävimmistä ihoa ennenaikaisesti vanhentavista tekijöistä.

Myöhemmin kesällä iho on jo ehtinyt muodostaa melaniinia eli ruskettunut eikä palamista tapahdu silloin enää aivan yhtä helposti. Tosin kullakin ihotyypillä on oma yksilöllinen sietokykynsä ja useimmat palavat lopulta kun tämä sietokyky uv-säteilylle ylittyy.

Iho tarvitsee laadukkaita rakennusaineita

Ihoa voi tukea sisäisen aurinkosuojan tuottamisessa antamalla sille laadukkaita rakennusaineita tähän tehtävään, kuten esimerkiksi A-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja. Tiedetään, että beetakaroteeni ja lykopeeni ovat karotenoideja, jotka auttavat suojaamaan ihon soluja auringon uv-säteilyn tuottamilta vapailta radikaaleilta eli ne toimivat elimistössä antioksidanttisesti. Beetakaroteeni on A-vitamiinin turvallinen esiaste, josta elimistö muodostaa tarpeen mukaan aktiivista A-vitamiinia. Lykopeeni on kaksi kertaa beetakaroteenia voimakkaampi ja sitä tukeva luonnon suoja-aine. Näitä karotenoideja saadaan ravinnosta mm. porkkanoista ja tomaateista.

E-vitamiini on tunnetusti myös vahva antioksidantti ja sitä esiintyy luontaisesti monissa siemenissä, pähkinöissä ja öljyissä, onhan se rasvaliukoinen vitamiini. E-vitamiini on erittäin paljon käytetty luontainen säilöntäaine niin elintarvikkeissa kuin kosmetiikassakin, sillä sen antama hapettumissuoja on niissäkin niin tehokas.

Hyvien rasvahappojen (omega-3, omega-6) vaikutukset ulottuvat nekin ihon hyvinvointiin. Erityisesti iholle hyvää tekevistä vaikutuksistaan tunnetun jättihelokkiöljyn sisältämä GLA (omega-6) vahvistaa ja kosteuttaa auringon rasittamaa ihoa. GLA on tärkeä rakennusaine mm. uusien ihosolujen muodostumisessa ja se sopii muutenkin erinomaisesti kuiva- ja herkkäihoisille.

MultiKarosin - sisäinen aurinkohattusi

MultiKarosin on ihon tarpeisiin suunniteltu laadukas rasvahappo- ja antioksidanttivalmiste, joka sisältää karoteenien lisäksi jättihelokkiöljyä ja E-vitamiinia, jotka tunnetaan erityisesti ihon hyvinvoinnille tärkeinä aineksina. MultiKarosin toimii ihoasi suojaavana lisäravinteena erityisesti ennen kesäkautta tai aurinkolomaa, mutta sopii mainiosti ravitsemaan ihoasi myös ympäri vuoden. Aloita MultiKarosin-kuuri jo kaksi viikkoa etukäteen, mikäli suunnittelet kauniin rusketuksen hankkimista tai tiedät aurinkoaltistuksen olevan voimakasta. Muistathan aina suojata ihosi myös vaatetuksella ja ihotyyppisi mukaisella aurinkovoiteella!