Mustaherukka hellii kuivaa talvi-ihoa

07.01.2014

Mustaherukka on kaikkien tuntema terveyspommi.Tuoreimpien havaintojen perusteella herukan kaikkein rikkaimmat aarteet eivät ehkä olekaan aromikkaassa mehussa, vaan siemenissä. Turun yliopistossa on tutkittu jo vuosien ajan suomalaisen mustaherukan siemenöljyä ja sen terveysvaikutuksia. Mustaherukkaöljy hellii mm. sydämen ja verenkierron hyvinvointia. Nyt on kuitenkin osoittautunut, että tuntuvimmin herukkaöljylisästä hyötyvät ihon kuivuudesta ja iho-ongelmista kärsivät naiset ja miehet. Suomalainen herukkaöljy on myös turvallinen öljylisä pikkulasten tarpeisiin.

Suomalaiset ovat erityisen kuivanahkaista ihmislajia. Kesällä yötä päivää paistava aurinko sekä puutarhan tuoreet kasvikset pitävät iho-ongelmat kurissa. Syksyllä päivän lyhetessä aurinkokylvyt vähenevät ja ravinto muuttuu raskaammaksi. Kuivilla pakkaskeleillä ihoamme koetellaankin jo ihan todenteolla. Auringon sijaan kotien lämmöntuotosta huolehtii kuiva keskuslämmitys. Tehokkaasti ilmastoidut konttorit ja ulkona nariseva pakkanen saavat lähes kenen tahansa ihon kutiamaan ja hilseilemään. Ankarat olosuhteet koettelevat erityisesti jo muistakin iho-ongelmista kärsiviä ihmisiä.

Tilapäistä apua perusvoiteista

Kuivan ihon kosteuttamiseen tarkoitetut perusvoiteet ovat talviaikaan ahkerassa käytössä. Ankarista olosuhteistamme johtuen Suomen markkinoilla on erilaisia perusvoiteita suhteessa enemmän kuin missään muualla. Perusvoiteet eivät sisällä iho-ongelmia hoitavia lääkeaineita, vaan niiden tehtävänä on ihon pintakosteuden lisääminen. Perusvoiteen pääkomponentit ovat rasva ja vesi, joiden suhteet vaihtelevat käyttötarpeen mukaan.

Tavallinen pintakuiva iho saattaa hoitua kuntoon hyvinkin kevyellä rasvaamisella. Vaikeampiin iho-ongelmiin ei sen sijaan ole olemassa helppoa eikä lopullista parannuskeinoa. Jatkuva rasvaus rasittaa lopulta hermoja, kukkaroa ja koko elämänlaatua. Moni kuivaihoinen onkin ollut ikionnellinen, jos ihon kutiamista rauhoittavaa rasvaamista on voinut edes vähentää tai voiteita keventää. Tähän on pystytty ilahduttavan usein kiinnittämällä huomiota ravitsemukseen ja rasvahappojen saantiin.

Terve iho tarvitsee hyviä rasvahappoja – joka päivä

Ihon uloimman kerroksen muodostaa tiivis ja vahva sarveiskerros. Tämä runsaasti keratiinia sisältävä ihokerros kuluu jatkuvasti ja siksi sitä pitää rakentaa koko ajan lisää. Sarveiskerroksen alla oleva ns. basaalisolukerros huolehtii uusien ihosolujen rakentamisesta. Uusien ihosolujen ohella se tuottaa solujen väliin rasvaa, joka tiivistää keratiinirakenteiden väliset raot kosteudenpitäviksi ja estää näin veden haihtuminen ihosta. Tiivis rakenne estää myös bakteerien ja muiden haitta-aineiden pääsyn ihoon sisälle. Ihotautilääkärit puhuvatkin yleisesti ns. ihon läpäisyesteestä. Kuivan ja ärtyneen ihon kohdalla este on syystä tai toisesta heikentynyt.

Ihoa ulkoisesti rasvaamalla voidaan lisätä pintakosteutta. Rasvaamisella ei silti voida parantaa ihomme omaa rasvojen tuottoa solukerrosten väliin. Rakennusaineet siihen on saatava ravinnosta – joka päivä. Jos emme saa riittävästi tarvittavia hyviä rasvoja ravinnosta, tilanne voi vähitellen johtaa ihon suojan heikkenemiseen, ihon kuivumiseen ja edelleen ihon tulehdusherkkyyden kasvamiseen.

Mustaherukan siemenöljystä runsaasti ihon rakennusaineita

Yksi syy ihon kuivumiseen ja iho-ongelmien riehaantumiseen on välttämättömien rasvahappojen vähäinen saanti. Herukkaöljy on erinomainen keino ravinnon rasvahappojen saannin tasapainottamiseen. Se sisältää välttämättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja ravitsemussuositusten mukaisessa suhteessa 1:3. Herukkaöljyssä on myös erittäin runsaasti ihon hyvinvointia vahvistavaa gammalinoleenihappoa GLA. Elimistömme tuottaa GLA:sta tulehdusta lievittäviä välittäjäaineita, jotka osaltaan rauhoittavat ärtynyttä ihoa. Hyvät rasvahapot myös säilyvät kehossamme hyvinä, koska herukkaöljyn runsaat luonnolliset antioksidantit estävät niitä hapettumasta.

Puhdasta siemenöljyä suomalaisista mustaherukoista

Parasta ravintoa iholle on nimenomaan suomalaisista mustaherukoista valmistettu siemenöljy. Pohjoinen pitkä kesäpäivä, puhdas kasteluvesi sekä kasvukausien välinen talvi rikastavat marjoihin eteläisiä herukkalajikkeita rikkaamman sisällön sekä minimoivat torjunta-aineiden käyttötarpeen. Meillä Suomessa on itse asiassa maailman parhaat olosuhteet tuottaa puhdasta ja turvallista herukkaöljyä vaativiin erityistarpeisiin. Tarpeisiin, joita meillä kuivaihoisilla suomalaisilla on; lapsilla, äideillä, isillä, mummuilla ja vaareilla.

Tutkittua mustaherukansiemenöljyä luontaistuotekaupoista ja apteekeista

bertil´s health oy:n valikoimissa on tutkittua BC634-herukkaöljyä sisältävä ravintolisä, jota suositellaan kaikenikäisille iho-ongelmista kärsiville naisille ja miehille. Tuoreen tutkimustiedon* valossa öljyä suositellaan myös raskauden ja imetyksen aikaisiin tarpeisiin. Tuote on kapselin kuoriloa myöten kokonaan kasvipohjainen ja se sopii erinomaisesti vegaaneille ja herkille kala-allergikoille. Nestemäistä tuotevaihtoehtoa on helppo annostella perheen pienimpien tarpeisiin.
* Tutkimusviite: Linnamaa P., Savolainen J. et al. Mustaherukansiemenöljy imeväisikäisten lasten atooppisen ihottuman ehkäisyssä: satunnaistettu, kaksoissokkoutettu, placebo-kontrolloitu tutkimus. Clinical & Experimental Allergy, 2010 (40) 1247-55.