Piristystä ja tukea vastustuskyvylle tyrnistä

15.01.2013

Oletko yksi niistä reippaista ulkoilmaihmisistä, jotka suuntaavat joka syksy länsirannikolle villejä tyrnimarjoja poimimaan? Vai oletko ehkä istuttanut tyrnipensaat helposti kotipihallesi? Kaikilla meistä ei ole mahdollisuutta herkutella tuoreilla tyrnimarjoilla. Kaikki eivät myöskään siedä marjan kirpeää makua, vaikka tietävät niiden olevan valtavan terveellisiä. Nyt tyrnimarjojen hurjasta elinvoimasta nauttiminen on onneksi helpompaa kuin koskaan. Tyrnin tehoaineet on nimittäin saatavissa helposti tabletissa.

Tyrnin (Hippophae rhamnoides) laajat käyttökohteet ja terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo vuosisatojen, ellei vuosituhansien ajan. Tyrnin valtamaissa Kiinassa ja Venäjällä tyrniä osattiin hyödyntää jo silloin, kun omia seutujamme asuttivat vasta ensimmäiset turkiksenpyytäjät. Miljoonat ihmiset maailmassa käyttävät tänäkin päivänä tyrniä mm. tuoreina ja kuivattuina marjoina, mehuna, öljynä tai pensaan lehdistä uutettuina juomina. Eri kasvinosien on käytännössä todettu sisältävän eri tehoaineita ja soveltuvan moniin eri käyttötarkoituksiin.

Suomalainen syö tyrninsä vastustuskyky mielessään

Meillä Suomessa yleisin tyrnistä jalostettu terveystuote on tyrnimehu. Sen yleisin käyttötarkoitus on edelleen vastustuskyvyn vahvistaminen. Mehun käytöllä on ihan tieteellisesti osoitetut perusteet. Tyrnimarja on nimittäin todellinen C-vitamiinipommi. 100 g tyrnimarjoja sisältää n. 250 mg C-vitamiinia. Huikea määrä, kun sitä vertaa saantisuosituksena pidettyyn 80 mg:aan.

C-vitamiini vahvistaa vastustuskykyä

Maaliskuussa 2010 julkaistussa lääketieteen tutkimuskokoelmassa, Cochrane -raportissa todettiin, että vähintään 200 mg päiväannos C-vitamiinia lyhensi hengitystieinfektion kestoa ja lievitti oireita. Vastaavasti urheilijoilla ja rankalle fyysiselle rasitukselle altistuvilla henkilöillä sairaustapaukset jopa puolittuivat kontrolliryhmiin verrattuina. Vanhan kansan viisaus C-vitamiinipitoisten tyrnimarjojen terveyshyödyistä pitänee siis paikkansa. Totta on myös C-vitamiiniin ja edelleen tyrniin liitetty havainto piristävästä vaikutuksesta.

Tyrnimarjan ainutlaatuiset flavonolit

C-vitamiini ei ole tyrnin ainoa aarre. C-vitamiinin saantisuositus täyttyy tosiasiassa hyvinkin helposti monipuolista ruokavaliota noudattamalla. Todellisia tyrnin jalokiviä ovat ns. flavonoleihin luettavat tehoaineet; isoramnetiini, kversetiini ja kemferoli. Isoramnetiini on saanut nimensä tyrnin latinankielisestä nimestä, koska sitä ei ole tavattu yhtä suuria määriä mistään muusta kasvista.

Tehokas suoja taudinaiheuttajia ja ankaria olosuhteita vastaan

Em. flavonolit muodostavat yhdessä C-vitamiinin kanssa tyrnimarjalle tärkeän suojan ulkoisia taudinaiheuttajia ja tuhohyönteisiä vastaan. Jokainen tyrninviljelijä tietää, ettei tyrnipensasta tarvitse myrkyttää muiden puutarhan hyötykasvien tapaan. Samat yhdisteet suojaavat marjaa myös auringon haitallisilta UV-säteiltä. Luonnossahan tyrni kasvaa meren rannoilla ja vuorten rinteillä ilman vähäisintäkään varjoa. Ilman tehokkaita suoja-aineita tyrnin hedelmälihan sisältämä ainutlaatuinen öljy härskiintyisi hyvin nopeasti pilalle. Vaan eipä härskiinny – luonto on viisas.

Terveyshyötyjä myös ihmisille

Tyrnin suoja-aineet eivät suojaa ainoastaan itse marjaa vaan myös sen syöjiä. Näistä syy-yhteyksistä on tehty jo monia rohkaisevia tutkimuksia. Niiden laajuus ei kuitenkaan vielä riitä uuden Cochrane -raportin kirjoittamiseen saati EU:n viranomaisten siunaamaan terveysväittämään. Sekin päivä vielä koittanee, sillä kaikki olemassa oleva teoriatieto ja vuosisatojen aikaiset kansanperinteet tukevat tiiviisti toisiaan.

 

Juha Sihvonen, FM
Tuotepäällikkö
bertil´s health oy