Sunwic IBS - Kliininen ravintovalmiste ärtyneen suolen oireyhtymän ja ummetuksen ruokavaliohoitoon

10.11.2015

Ainutlaatuinen ravintokuitu ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoon

 

Ärtyvän suolen oireyhtymästä (irritable bowel syndrome IBS) kärsii arviolta joka 10. suomalainen. Valtaosalla vaivaa ei ole diagnosoitu, vaikka epämääräisiä oireita on koettu jo pitkään. IBS:n tyypillisiä oireita ovat vatsan turvotus ja kivut sekä vaihtelevasti ilmenevät ummetus, ripuli ja ilmavaivat.

 

IBS on vaikeasti diagnosoitava suolistovaiva

IBS:n moninaisten ja epämääräisten oireiden takia sen diagnosointi on haasteellista. Suoliston kivut ja tuntemukset yhdistettynä ripulointiin ja turvotukseen johtavat usein vakavimpien suolistosairauksien tutkimiseen. Erinäisten tähystysten tuottaessa vesiperän diagnoosiksi ilmoitetaan mieltä huojentava ärtyvä suoli. Helpotus ei kuitenkaan ole pysyvä, sillä toiminnalliseksi suolistovaivaksi kuvattuun ongelmaan ei ole parantavaa lääkehoitoa. Yleensä oireita voidaan kuitenkin hallita säännöllisellä ruokavaliohoidolla. Yhtälailla IBS:n kuin muidenkin vatsavaivojen rauhoittamisessa kannattaa kiinnittää huomiota myös stressin hallintaan ja säännöllisiin elämäntapoihin.

 

IBS potilailla poikkeavat suolistobakteerit?

Ärtyvän suolen oireyhtymän syyt ovat vielä valtaosin tuntemattomia. Potilaita tutkimalla on kuitenkin havaittu joitakin eroja terveisiin ihmisiin verrattuna. Yksi keskeinen ero on suolistobakteerien määrässä ja laadussa. IBS-potilaiden suolistossa on yleisesti vain niukasti bifidobakteereja. Niiden lisääntymisen myötä IBS-oireet ovat vastaavasti lievittyneet, mitä on pidetty osoituksena oireen ja hoidon syy-yhteydestä.

 

Pelkkä bifidobakteerien määrän kasvu ei silti ratkaise kaikkia ärtyvän suolen ongelmia. On vähintään yhtä tärkeää, että hyvät bakteerit ovat suolistossa aktiivisia ja tuottavat myös hyvinvoinnillemme edullisia aineenvaihduntatuotteita. Näistä tärkeimpiä ovat ns. lyhytketjuiset rasvahapot kuten propionaatti ja butyraatti. Ne ovat erinomaista ravintoa suolen limakalvojen soluille, mikä käytännössä johtaa limakalvojen vahvistumiseen. Propionaatin ja butyraatin on lisäksi todettu lievittävän paksusuolen tulehdustilaa. Käytännössä nämä kaikki vaikutukset edistävät ärtyvän suolen hyvinvointia.

 

Sunwic® IBS - kliininen ravintovalmiste ärtyvän suolen ruokavaliohoitoon

Sunwic® IBS on kliininen ravintovalmiste IBS:n ja ummetuksen oireiden ruokavaliohoitoon. Vitivalkoinen jauhe on guarpavuista valmistettua kuitua, jonka hiilihydraatteja on pilkottu entsymaattisesti lyhyemmiksi yksiköiksi. Nesteeseen sekoitettava jauhe toimii käytännössä liukoisena ravintokuituna. Se on mukavan niukka energian lähde meille ihmisille, mutta sisältää reilusti ravintoa suolistomme bakteereille.

 

Toimiva ja erityisen miellyttävä säännöllisessä käytössä

Osittain pilkottu guarpapukuitu eroaa koostumuksen, vaikutusten ja käyttömukavuuden osalta muista tunnetuista kuiduista, kuten inuliinista ja psylliumista. Sunwic IBS sisältää muita runsaammin suolistobakteereille tärkeitä hiilihydraatteja; galaktoosia ja mannoosia. Kuidun pilkkomisen takia ne ovat myös helpommin bifidobakteerien käytettävissä, ja siksi bakteerien määrä kasvaa ilahduttavan nopeasti.

 

Sunwic IBS:n erityinen koostumus tekee siitä myös erityisen mukavan käyttää. Jauhe liukenee nopeasti nesteeseen ja on täysin mauton, hajuton ja väritön. Nesteeseen sekoitettu kuitu ei myöskään geeliydy eikä muutu epämiellyttäväksi limaksi, vaikka sen unohtaisi pidemmäksikin aikaa seisomaan. Nämä mukavuustekijät ovat tärkeitä IBS-potilaille, joiden on noudatettava ruokavaliohoitoa viikosta ja kuukaudesta toiseen. Sunwic IBS:n voi nauttia mieleisensä juoman mukana eikä siihen siksi kyllästy koskaan.

 

Sopii myös FODMAP- ruokavaliota noudattaville

Sunwic IBS on valmistettu guarpavuista. Ainutlaatuinen valmistus muokkaa niistä kuitenkin kliinisen ravintovalmisteen ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoitoon. Suositus kuulostaa äkkiseltään ristiriitaiselta, koska vatsavaivoista kärsivien suositellaan usein välttämään FODMAP:eja eli suolistossa fermentoituvia pienikokoisia hiilihydraatteja. Pavut kuuluvat FODMAP-listalle, mutta Sunwic ei olekaan tavallista papujauhoa. Se tekee hurjan hyvää oikuttelevalle vatsalle.

 

Tutkitusti turvallinen myös pikkulapsille

Kliinisten tutkimusten nojalla Sunwic IBS sopii myös yli 2-vuotiaille lapsille ummetuksen ruokavaliohoitoon. Lapsilla suositeltu päiväannos on alkaen 1 tl, aikuisilla 1-3 rkl. Vatsaa tulee helliä lisäksi reilulla vesihörpyllä, sopivasti liikkumalla ja tietysti edelleen stressittömyydellä.

 

 

 

Juha Sihvonen, FM Elintarvikekemia

Tuotepäällikkö

bertil´s health oy