Sunwic IBS - Miellyttävä ravintokuitu ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoon

27.12.2016

Ärtyvän suolen oireyhtymän (irritable bowel syndrome IBS) oireista kärsii jopa joka 10:s suomalainen. Valtaosalla vaivaa ei ole diagnosoitu, vaikka epämääräisiä oireita on koettu jo pitkään. IBS:n tyypillisiä oireita ovat vatsan turvotus ja kivut sekä vaihtelevasti ilmenevät ummetus, ripuli ja ilmavaivat.

 

Vaikeasti diagnosoitava suolistovaiva

IBS:n diagnosointi on haastavaa. Suoliston epämääräiset kivut ja tuntemukset, ripulointi ja turvotus johtavat pääosin vaikeiden suolistosairauksien tutkimiseen. Tähystysten jälkeen diagnoosiksi osoittautuu usein ”vain” ärtyvä suoli. Toiminnalliseksi suolistovaivaksi kuvattu ongelma ei ole vakava, mutta sen parantamiseen ei ole yhtä toimivaa keinoa. Oireita voi hallita pääsääntöisesti vain säännöllisellä ruokavaliohoidolla. IBS:n kuten muidenkin vatsaongelmien hoidossa on lisäksi hyvä kiinnittää huomiota stressin hallintaan ja säännöllisiin elämäntapoihin.

IBS potilailla poikkeavat suolistobakteerit?

Ärtyvän suolen oireyhtymän syyt ovat vielä valtaosin tuntemattomia. Potilaita tutkimalla on kuitenkin havaittu joitakin eroja terveisiin ihmisiin verrattuna. Yksi  ero on suolistobakteerien määrässä ja laadussa. IBS-potilaiden suolistossa on yleisesti vain niukasti bifidobakteereja. Niiden lisääntymisen myötä IBS-oireet ovat vastaavasti lievittyneet, mitä on pidetty osoituksena oireen ja hoidon syy-yhteydestä.

Pelkkä bifidobakteerien määrän kasvu ei ratkaise kaikkia ärtyvän suolen ongelmia. Suolistobakteerien on myös oltava aktiivisia ja tuotettava ihmiselle tärkeitä aineenvaihduntatuotteita. Tällaisia ovat mm. lyhytketjuiset rasvahapot kuten propionaatti ja butyraatti, jotka ovat erinomaista ravintoa suolen limakalvojen soluille. Käytännössä tämä edistää suoliston limakalvojen vahvistumista ja parantaa näin ärtyvän suolen hyvinvointia.

 

Sunwic® IBS - kliininen ravintovalmiste ärtyvän suolen ruokavaliohoitoon

Sunwic® IBS on uusi kliininen ravintovalmiste IBS:n ja ummetuksen oireiden ruokavaliohoitoon. Vitivalkoinen jauhe on guarpapukuitua, jota on osittain pilkottu pienemmiksi hiilihydraattijakeiksi. Nesteeseen sekoitettava jauhe toimii käytännössä liukoisena ravintokuituna. Se on niukka energian lähde meille ihmisille, mutta erinomaista ravintoa suolistomme bakteereille.

Sunwic IBS -jauhe ei sisällä maitohappobakteereja. Kliinisten tutkimusten mukaan sen säännöllinen käyttö kuitenkin lisää suolistomme hyvien bifidobakteerien määrää. Se myös aktivoi suolistobakteereja tuottamaan em. suolistoa helliviä aineenvaihduntatuotteita.

 

Toimiva ja erityisen miellyttävä säännöllisessä käytössä

Osittain pilkotun guarpapukuidun koostumus, vaikutukset ja käyttömukavuus eroaa edukseen muista tunnetuista kuiduista kuten inuliinista ja psylliumista. Sunwic IBS sisältää mm. muita runsaammin suolistobakteereille tärkeää galaktoosia ja mannoosia. Kuidun pilkkomisen takia ne ovat myös helpommin bifidobakteerien käytettävissä, ja siksi bakteerien määrä ja aktiivisuus kasvaa ilahduttavan nopeasti.

Sunwic IBS on erityisen miellyttävä käyttää. Jauhe liukenee täydellisesti nesteeseen ja on täysin mauton, hajuton ja väritön. Nesteeseen sekoitettu jauhe ei geeliydy eikä muutu epämiellyttäväksi limaksi. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä IBS-potilaille, joiden on noudatettava ruokavaliohoitoa viikosta ja kuukaudesta toiseen. Sunwic IBS:n voi nauttia mieleisensä juoman mukana eikä siihen siksi kyllästy koskaan.

 

Sopii FODMAP- ruokavaliota noudattaville

Sunwic IBS on valmistettu guarpavuista. Ainutlaatuisen valmistuksen myötä pavuista jalostuu kliininen ravintovalmiste ärtyvän suolen oireyhtymän ruokavaliohoitoon. Suositus voi kuulostaa ristiriitaiselta, koska vatsavaivoista kärsivien suositellaan usein välttämään FODMAP:eja eli suolistossa fermentoituvia hiilihydraatteja. Pavut kuuluvat FODMAP-listalle, mutta Sunwic ei olekaan verrattavissa tavalliseen papujauhoon. Päinvastoin se tekee hurjan hyvää oikuttelevalle vatsalle. Kannattaa kokeilla.