Suomalainen puhdas pellavansiemenöljy - erikoisen rikas omega-3-lähde

30.07.2015

Pellavalla on vahvat juuret suomalaisessa kansanperinteessä. Ankarissa olosuhteissa toimeentulevan kasvin korret olivat taannoin tärkeä raaka-aine kankaiden valmistuksessa. Pellavan kuituja arvostetaan edelleen, mutta nyt ravintokuitujen muodossa. Pellavan siemenistä löytyy silti kuitujakin arvokkaampia ravintoaineita; erikoisen runsaasti omega-3:a sisältävää pellavaöljyä.

Tänä päivänä pellavaa hyödynnetään ensisijaisesti öljykasvina. Kotimainen pellavaöljy on erinomainen valinta ravinnon täydentämiseen sellaisenaan tai ruuanlaitossa lempeästi jalostettuna. Huolella viljelyyn valitut pellot ja öljyn valmistus ns. kylmäpuristamalla hapettomissa olosuhteissa alle 37 oC lämpötilassa tarjoavat laatua arvostavalle kuluttajalle parhaan mahdollisen tuotteen.

Kasviperäinen lähtöaine EPA:lle ja DHA:lle

Aivan erityistä pellavaöljyssä on sen poikkeuksellisen suuri omega-3:n, alfalinoleenihapon (ALA) määrä. Yhdestä teelusikallisesta öljyä saa lähes 3 grammaa ALA:a. ALA on elimistöllemme välttämätön rasvahappo ja tosiasiassa ainoa omega-3-rasvahappo, jota kroppamme ei pysty itse rakentamaan muista ravintoaineista. Elimistömme nimittäin muokkaa ALA:sta edelleen kalaöljyistä tuttuja pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja EPA:a ja DHA:a. Monivaiheisen luonnollisen rakennusketjun varrella syntyy lisäksi iso joukko muita hyvinvoinnille tärkeitä rasvahappoja ja ns. prostaglandiineja. Ihmiselo ilman kasviperäistä omega-3:a ei olisi mahdollista.

Pellavaöljyn terveellisyys ei toki pääty pelkkiin kolmosiin. Se sisältää myös toista välttämätöntä rasvahappoa, omega-6-sarjaan kuuluvaa linolihappoa (LA). Elimistömme tarvitsee näitä molempia sellaisenaan, mutta myös muiden aineenvaihduntatuotteiden rakentamiseen.

Rasvahappojen suhde uhkaa vinoutua suomalaisten ravitsemuksessa

Kansainväliset ravitsemusasiantuntijat ovat vuosien ajan saarnanneet länsimaisen ruokavalion väärästä omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhteesta. Näiden rasvahapposarjojen optimaalinen suhde on kutakuinkin 1:3 - 1:4. Tilanne suomalaisessa ravitsemuksessa on pitkään ollut amerikkalaisia ja yleisesti eurooppalaisia ruokavalioita parempi. Suuri kiitos tästä on kuulunut Suomessa aiemmin viljellylle ja hyvin yleisesti käytetylle rypsiöljylle. Vastaavasti esim. palmu- ja auringonkukkaöljyjen käyttö on ollut teollisuudessa ja kotikeittiöissä vähäistä.

Ruokatottumuksemme ovat kuitenkin muuttuneet. Ostoskoriemme ja lounasruokaloiden kansainvälistymisen myötä meillä on ollut ilo tutustua moniin uusiin herkkuihin. Kuitenkin esim. kansainvälisten einesten yleistyessä myös elimistömme on saanut tutustua uudenlaisten rasvojen päivittäiseen saantiin. Omega-3 ja -6-rasvojen tasapaino ravitsemuksessamme on lähenemässä hyvää vauhtia kauhisteltuja länsimaisia keskiarvoja. Tätä kannattaisikin miettiä aina silloin, kun olemme valitsemassa levitettä voileivälle, öljyä salaatinkastikkeeseen tai etenkin sellaisenaan nautittavaa öljylisää.

Pellavaöljy parantaa ruokavalion omega-3 ja -6-rasvojen tasapainoa

Pellavaöljyssä em. rasvahappojen suhde on ajan hengessä sanoen super; omeg-3:omega-6 = 4:1. Käytännössä jo hyvin pienellä pellavaöljylisällä voi tasapainottaa muun ravitsemuksen aiheuttamaa epäsuhtaa. Vain 1 – 2 tl päivittäinen annos kotimaista pellavaöljyä on helppo ja edullinen korjauskeino.

Monenlaisia hyötyjä

Pellavaöljy silottaa vaikeaselkoista rasva-aineenvaihduntaa. Käytännössä puhtainta suomalaista pellavansiemenöljyä nautitaan silti yleisimmin ihon silottamiseen. Hyviä rasvahappoja tarvitaan sopivassa suhteessa kaikkien solujen rakenteisiin. Konkreettisimmin edulliset muutokset näkyvät ja tuntuvat usein ihon hyvinvoinnissa.

EU:n viranomaisten hyväksymän terveysväitteen mukaan pellavaöljyn sisältämän ALA:n riittävä saanti alentaa kolesteroliarvoja.

Parasta ja puhtainta pellavaöljyä suomalaisilta sopimusviljelijöiltä

bertil´s healthin markkinoima kylmäpuristettu pellavansiemenöljy tuotetaan suomalaisten sopimusviljelijöiden tiloilla. Tuotteessa yhdistyvät kauniilla tavalla kotimaisen lähiruuan ja superfoodin tunnusmerkit. Öljyä voi nauttia sellaisenaan tai sekoittamalla esim. salaatin tai smoothien joukkoon. Pellavaöljy ei sovellu paistamiseen.