Tyrnimarjan ainutlaatuiset ominaisuudet

16.09.2015

Oletko sinä niitä reippaita ulkoilmaihmisiä, jotka suuntaavat joka syksy länsirannikolle villejä tyrnimarjoja poimimaan? Vai oletko ehkä istuttanut tyrnipensaat helposti kotipihallesi? Meillä kaikilla ei valitettavasti ole mahdollisuuksia nauttia tuoreita tyrnimarjoja. Kaikki eivät myöskään siedä tyrnin kirpeää makua, vaikka tietävät niiden olevan valtavan terveellisiä. Nyt tyrnimarjojen nauttiminen on helpompaa kuin koskaan. Tyrniä voi nauttia myös kapselimuodossa.

Tyrnin (Hippophae rhamnoides) laajat käyttötavat ja terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo vuosituhansien ajan. Tyrnin valtamaissa Kiinassa ja Venäjällä tyrniä osattiin hyödyntää jo silloin, kun omia seutujamme asuttivat vasta ensimmäiset turkiksenpyytäjät. Miljoonat ihmiset maailmassa käyttävät tänäkin päivänä tyrniä mm. tuoreina ja kuivattuina marjoina, mehuna, öljynä tai tyrnin lehdistä uutettuina juomina. Eri kasvinosien on todettu sisältävän eri tehoaineita ja soveltuvan moniin eri käyttötarkoituksiin.

Suomalainen syö tyrninsä ennaltaehkäisy mielessään

Meillä Suomessa yleisin tyrnistä jalostettu terveystuote on varmastikin tyrnimehu, ja sen yleisin käyttötarkoitus ihmisten mielissä on flunssan loitolla pitäminen. Mehun hyödyillä on ihan tieteellisestikin pätevät perusteet. Tyrnimarja on nimittäin todellinen C-vitamiinipommi. 100 g tyrnimarjoja sisältää n. 250 mg C-vitamiinia. C-vitamiini edistää tutkitusti normaalia vastustuskykyä.

Tyrnimarjan ainutlaatuiset flavonolit

C-vitamiini ei ole tyrnin ainoa hyöty. C-vitamiinin saantisuositus (80 mg/vrk) täyttyy tosiasiassa hyvinkin helposti monipuolista ruokavaliota noudattamalla. Todellisia tyrnin suoja-aineita ovat ns. flavonoleihin luettavat isoramnetiini, kversetiini ja kemferoli. Isoramnetiini on saanut nimensä tyrnin latinankielisestä nimestä, eikä sitä ole tavattu yhtä suuria määriä mistään muusta kasvista.

Tyrni osaa suojautumisen taidon 

Em. flavonolit muodostavat yhdessä C-vitamiinin kanssa tyrnimarjalle tärkeän suojan ulkoisia taudinaiheuttajia ja tuhohyönteisiä vastaan. Jokainen tyrninviljelijä tietää, ettei tyrnipensasta tarvitse myrkyttää muiden puutarhan hyötykasvien tapaan. Tyrnin ainutlaatuiset tehoaineet suojaavat marjaa myös auringon haitallisilta UV-säteiltä. Luonnossa tyrni kasvaa meren rannoilla ja vuorten karuilla rinteillä ilman vähäisintäkään varjoa. Ilman em. luonnon suoja-aineita tyrnimarjojen sisältämä ainutlaatuinen öljy härskiintyisi hyvin nopeasti pilalle. Vaan eipä härskiinny – luonto on viisas.

Terveyshyötyjä myös ihmisille

Tyrnin suoja-aineet eivät suojaa ainoastaan itse marjaa vaan myös sen syöjiä. Näistä syy-yhteyksistä on tehty jo useita rohkaisevia tutkimuksia. Niiden laajuus ei ole kuitenkaan vielä riittänyt EU:n viranomaisten siunaamaan terveysväittämään. Sekin päivä varmasti vielä koittaa, sillä kaikki olemassa oleva teoriatieto ja pitkät kansanperinteet tukevat tiiviisti toisiaan.