Veikö talvi voimat?

24.11.2017

Väsyttääkö? Eivätkö työt suju? Vetämättömään oloon voi olla lukuisia syitä. Kiire ja jatkuva suorittamisen tarve johtaa usein stressaantumiseen ja edelleen yöunien lyhenemiseen. Joskus väsymys johtuu rankan treenin ja levon väärästä suhteesta. Usein ongelman taustalla on yksinkertaisesti puutteellinen ruokavalio; raudan ja vitamiinien liian vähäinen saanti. Monipuolisen ruokavalion, liikunnan ja riittävän levon merkitystä ei voi koskaan ylikorostaa.

Rauta on tärkeä hivenaine

Rauta on ihmiselle välttämätön hivenaine. Rauta on saatava ravinnosta, koska kehomme ei pysty sitä itse valmistamaan. Suurin osa elimistön raudasta on sitoutuneena veren punasolujen hemoglobiiniin.

Hemoglobiinilla on tärkeä tehtävä elimistössä. Se kuljettaa keuhkoista saatua happea elimistön eri osiin, ja siellä syntynyttä hiilidioksidia takaisin keuhkojen kautta hengitysilmaan. Raudalla on tässä hapenkuljetusjärjestelmässä tärkeä osa. Rautaa tarvitaan myös uusien punasolujen muodostumiseen. Jokainen meistä siis tarvitsee rautaa säännöllisesti - iästä riippumatta!

Väsymys voi olla merkki raudan puutteesta

Rauta on monella tavalla kytköksissä jaksamiseen ja pirteyteen. Väsymys onkin yksi helpommin havaittavista raudanpuutteen oireista. Muita tyypillisiä oireita ovat huimaus, yleiskunnon ja vastustuskyvyn aleneminen sekä keskittymiskyvyn puute. Yleisimmin näitä oireita esiintyy kasvuikäisillä ja nuorilla naisilla, odottavilla äideillä sekä vanhuksilla.

Raudan puute voi johtua monesta syystä. Joissakin olosuhteissa raudan saanti on rajallista (kasvisruokavalio, laihduttaminen, erityiset raudan imeytymishäiriöt). Joskus taas oma raudankulutuksemme on normaalia suurempi (runsaat kuukautiset, ehkäisykierukka, raskaus, imetys, kova fyysinen rasitus).

Vaihtelevasti imeytyvää rautaa ravinnosta

Monipuolinen ruokavalio riittää yleensä täyttämään reilummankin raudantarpeen. Parhaat raudanlähteet ovat eläinperäisiä; liha, kala ja sisäelimet. Näissä rautaa on runsaasti ja se on hyvin hyödynnettävässä muodossa olevaa ns. hemirautaa. Kasvikunnan tunnettuja rautalähteitä ovat mm. pähkinät, palkokasvit ja ruisleipä. Kasviperäinen rauta on kuitenkin melko heikosti imeytyvää, mikä voi aiheuttaa huolia tiukkaa kasviruokavaliota noudattaville.

Käytännössä raudan imeytyminen ei ole ihan mutkatonta, vaikka sitä olisikin ravinnossa tarjolla. Nykytiedon mukaan vain n. 10 % ravinnon raudasta imeytyy elimistöön. Kasviperäisyyden ohella raudan hyväksikäytettävyyttä häiritsevät mm. kahvin, teen ja kolajuomien runsas käyttö. Ravinnossa on onneksi myös tekijöitä, jotka vastaavasti parantavat raudan imeytymistä. Näitä ovat esim. C- ja B-vitamiinit.

Rauta ja piristävät vitamiinit yhdessä pullossa

Ferronol on monipuolinen nestemäinen rauta-vitamiinivalmiste kaikille pirteyttä kaipaaville. 15 ml:n päiväannos Ferronolia sisältää 21 mg rautaa sekä raudan imeytymistä parantavia C- ja B-vitamiineja (B1, B2, B6 ja B12). Sen muut tärkeät tehoaineet ovat foolihappo, nokkosuute, ruusunmarjajauhe, magnesium sekä marjamehujen (punaherukka, mustaherukka, puolukka ja viinirypäle) sisältämät luonnolliset flavonoidit.

Ferronolin aineosat tukevat nerokkaasti toinen toistensa vaikutuksia. C- ja B-vitamiinien on koettu toimivan ihan yksittäinkin nopeavaikutteisina virkistysvitamiineina. B-vitamiinit lisäävät samalla stressinsietokykyä ja vähentävät hermostuneisuutta, edistävät aineenvaihduntaan sekä lisäävät solujen energiatuotantoa. Foolihappo ja B12-vitamiini ovat tärkeitä uusien punasolujen muodostumisessa ja tukevat näin raudan vaikutuksia elimistössä.

Pirteyttä ja jaksamista kaikenikäisille

Ferronol tarjoaa elimistölle hyvän annoksen rautaa. Se parantaa samalla raudan imeytymistä sekä edistää uusien punasolujen muodostumista. Säännöllisen käytön myötä voi havaita, miten Ferronol lisää pirteyttä ja auttaa jaksamaan paremmin arkisissa askareissa.

Hyvänmakuinen ja helppokäyttöinen Ferronol sopii sekä aikuisille että lapsille. Hyvän imeytymisen ansiosta se on ystävällinen myös vatsalle. Ferronolia suositellaan koululaisille, kiireisille ihmisille, laihduttajille, kuntoilijoille, kasvissyöjille, ikäihmisille sekä odottaville ja imettäville äideille.